HTML

zsuzsitorontoban

Megérkeztünk. Új életet kezdünk. Itt.

Friss topikok

  • brand_boy: Szerintem ti vagytok az elsők,akik Alient esznek hálaadáskor. Szóljatok Ridley Scottnak, hátha ins... (2019.05.27. 01:28) Hálaadás
  • virag4üü: Édes Zsuzsikám! A második rész is remek!:) Nem tudom, hogy lettem " virag4üü "? Lényeg, hogy belép... (2013.01.20. 19:54) Kezdődik

Scots Bay és Baxter`s Harbour Falls

2019.08.24. 22:25 zsurzsenka

dagalyra_varva.jpg

Dagályra várva, Baxter`s Harbour Falls

Többet nem fordítom le ezeket a helységneveket, mert nagyon idiótán néznek ki.

Miután végre kidobozoltuk magunkat, meg átestünk a költözéssel járó stresszutáni nyavajákon, és végre nyárias idő volt, elhatároztuk, hogy kiruccanunk. A fent megnevezett helyekre.
Voltam már itt egyedül, de olyan szép a táj, meg a víz, meg minden errefelé, hogy mindenképp megérte visszatérni. Mindenesetre Scots Bay Nova Scotia északi részén fekszik, egy kisebb félsziget, ami elválasztja Minas Basint a Fundy-öböltől. Az öbölhöz át kell vezetni egy hegyvonalon, de aztán...

kilatas_delnek.jpg

Kilátás Minas Basin felé

Van itt egy túraútvonal is, de egyirányú, és nem rövid, szóval a távot kétszer kellene megtenni, és nem vagyunk formában, szóval majd egyszer.

Egyszer ugyan majdnem megbántam, hogy eljöttünk, de aztán minden jóra fordul. Történt ugyanis, hogy Z azon tökölt, hogy elengedhetjük-e Osit vagy sem, de az apály olyan hihetetlen nagy üres lapályt hagyott maga után, hogy bőven volt helyünk a parton. Vittünk labdát, széldzsekit, felkészültünk ezerrel. Hja, kivéve a mindenféle, irdatlan gyors, bővizű csermelyeket, amik gyorsan csobognak, folynak, néhol hömpölyögnek vissza az öbölbe. Ezek vizét a dagályból visszamaradt, homokban megbúvó erek táplálják. Pont, mint amikor a higanycsepp szétválik, majd újra össze.
Szóval, azon tanakodtunk, hogy legyen labda, vagy ne legyen. Aztán lett. Mondtam Z-nek, hogy dobja csak el nyugodtan, Osi erre fog fókuszálni, nem a többiekre. Azt álmomban sem gondoltam, hogy ő meg egyenesen a vízbe céloz. Hát Osi meg éppen nem akart vízbe menni, így csak azt láttuk, hogy labda halad a nyílt víz felé. Ezerrel. Persze, nem a sekély vízben, hanem a mélyben. Z-n bakancs, rajtam is. A víz sem volt meleg. Így hát kámpicsorodott fejjel néztük, hogyan úszik el a kutyánk menő lasztija idegen, messzi tájakra. ``A végtelenbe és tovább``

apaly_a_viz_fele.jpg

Vissza az anyaócánba. A halvány fehér csík a tényleges partvonal apály idején. Hogy odáig eljussunk térdig jártunk volna a dagonyában.

apaly_a_szarazfold_fele.jpg

Ugyanonnan fényképezve, csak a part felé. A világ legnagyobb ár-apály különbség itt figyelhető meg

Mindemellett gyűjtögettem uszadékfát, amit majd egyszer, ha sok időm lesz (=soha) akkor megcsinálok faja dekorációnak. Persze ez is egy kihívás volt, mert Osi mindegyikre azt hitte, hogy neki szedtem fel a földről. Ott volt még ezer másik, de azok nem feleltek meg számára.

fel_es_le_szinkronban.jpg

Szinkron pucsítás. Összeszokott páros vagyunk, na!

Innen egy melegebb környéket kerestünk. Nem volt egyszerű megtalálni, Z megint valami ún. dirty roadot -azaz nincs aszfalt, száraz időben poros, esősben elakadsz típusú utat- talált, meg félig túl is mentünk, de csak odaértünk. És annnnnnnnnyira megérte. Ez volt Baxter`s Harbour Fall. Tíz ház, egy halászviskó, vízesés, Fundy-öböl, és hála a helyi önkénteseknek egy mobil wc. Örök hála, akkora adományt adtam, hogy na. Ühm, ez így nem hangzik túl jól, de papírpénzt passzíroztam az adománygyűjtő dobozkába.

lo_pad.jpg

Lö pad, a budi jobbra

A vízesés az öböl partján fekszik. Dagály idején a vízbe ömlik, apálykor pedig lehet mászkálni a grottók között, átkelni a patakon. Mi ezt tettük, de nem maradhattunk sokáig, mert jött az ár, és félő volt, hogy nem tudunk visszamenni. Csak úszva. Vagy úgy sem.

marad_jo_kutya.jpg

Osi, Marad! - ahogy azt képzeltem

szarazfold_versus_ocean.jpg

Grotto a háttérben. Elnézést, de fogalmam sincs, hogy hívják ezeket a vízformálta sziklaképződményeket

Innen hazafelé megálltunk a télen felfedezett sajtkészítő farmon. Mert fagyijuk is van. Ha esetleg nem említettem volna. De még milyen fagyijuk! Meg kisbocik. Osiris-szel az érdeklődés kölcsönös volt. Aztán a kajlabuflák ebünk ment volna a felnőtt tehenekhez is. Na, azt kihagytuk.

Búcsúzóul pedig mutatok szörnyen jólfésült köveket. Tessék:

jol_fesult_kovek.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torontoofzsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr6414798192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása