HTML

zsuzsitorontoban

Megérkeztünk. Új életet kezdünk. Itt.

Friss topikok

  • brand_boy: Szerintem ti vagytok az elsők,akik Alient esznek hálaadáskor. Szóljatok Ridley Scottnak, hátha ins... (2019.05.27. 01:28) Hálaadás
  • virag4üü: Édes Zsuzsikám! A második rész is remek!:) Nem tudom, hogy lettem " virag4üü "? Lényeg, hogy belép... (2013.01.20. 19:54) Kezdődik

A pompás királylepke

2015.09.19. 17:05 zsurzsenka

Latin elnevezése Danaus plexippus itt pedig Monarch lepkének nevezik, és meg vannak/vagyunk érte őrülve. Kiállitások, IMAX dokumentumfilm vetitések, szórólapok, rendezvények főszereplőik ők provincia szerte. Kerttel rendelkező barátaink büszkén mutatják az ültetett selyemkóróikat -amik otthon gyakran szimpla gaznak minősülnek-, hogy ezzel várják lakomára a pillangókat. Én pedig csak álltam kukán, hogy minek ekkora felhatjás egy szimpla pillangó miatt, majd tegnap, miután napközben szinte ellepték a várost, utánanéztem, kérdeztem a dolgoknak és leesett az állam.

Ezek a gyöngyörű lepkék négy generációt töltenek el Kanadában, követve az ismert növekedési fázisokat. Tojás-lárva-báb-pillangó. Az első generáció március vége környékén fejlődik ki, két hetes hernyóskodás és jó sok selyemkóró hajtás elfogyasztása után 10 napra bebábozódnak, majd előbújik az első generációja a repkedő rovaroknak. Ők gyorsan lepetéznek, majd kettő-hat hét után elpusztulnak helyet adva a következő generációnak. Igy megy ez negyedikig. És akkor jön természetanyánk hatalmas bölcsessége.

Mivel a telet itt nem birnák ki ezek a repkedő szépségek, igy az utolsó utódok nem pusztulnak el mint az elődeik, hanem kapnak még hat-nyolc hónapot. Ezt a hosszú időt pedig mi mással tölthetnék, ha nem vándorlással. Október közeledtével a északi egyedek elindulnak délre, akikhez csatlakoznak társaik. Mire Torontóba érnek már körülbelül tiz percenként láthat egyet-egyet a városban járó ember. Itt természetesen nem állnak meg, hanem folytatják útjukat egészen Mexikóig (!), ahol kedvükre eszegethetnek a kellemes klimában és szaporodhatnak. Majd ha eljön az idő, utódaik újra útrakelnek, és visszajönnek északra.

Csak miheztartás végett, hozzávetőlegesen 3500 kilométert repülnek szélben, madarak által veszélyes területeken ezek a számunkra törékeny állatok. Milyen hihetetlen erősek mégis.

Tegnap óta ahányszor meglátok egyet, engem is elkap a lelkesedés, és mint egy kisgyerek sikitok fel. És látok. Nem csak egyet, hanem sokat. És nagyon szurkolok, hogy jó utuk legyen, és érjék el céljukat biztonságban.

Amint tudok egy használható képet csinálni azonnal töltöm is fel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torontoofzsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr527801232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása